Special Interest Groups

Een SIG is door leden van de VEN opgericht rond een specifiek toepassingsgebied van EMDR. Dat toepassingsgebied kan betreffen: een stoornis/toestandsbeeld, doelgroep, werksetting of integratie van EMDR met andere methoden. Een SIG staat open voor leden die met de betreffende doelgroep werken, die voor de meeste SIG’s, minimaal de vervolgopleiding hebben afgerond, en bij voorkeur EMDR Europe practitioner zijn. De missie van een SIG is uitwisselen, bundelen en uitdragen van kennis en ervaring over een specifiek toepassingsgebied van EMDR (nationaal en internationaal) en stimuleren van verdieping van kennis op dit toepassingsgebied.

Activiteiten kunnen zijn: intervisiebijeenkomsten, (e-mail)netwerken in binnen- en buitenland, sprekers uitnodigen, beschrijven van toepassing van het EMDR protocol bij de specifieke doelgroep, ontwikkelen van doelgroep specifieke tools, casuïstiek, bijdragen aan of doen van wetenschappelijk onderzoek, etc.

Deelname aan SIG

  1. De SIG dient erkend te zijn door de de VEN.
  2. Ten minste 25% van de deelnemers dient geregistreerd te zijn als EMDR Europe practitioner.
  3. Deelname wordt gewaardeerd met een halve punt per bijeenkomst van ten minste twee uur.
  4. Maximum aantal punten dat hiervoor wordt toegekend:
    • in het kader van bijscholing voor registratie als EMDR Europe practitioner: 2 punten per twee jaar;
    • in het kader van nascholing voor herregistratie: 12 punten per herregistratieperiode.

 

EMDR en Autisme (ASS)

De SIG EMDR en ASS is voor EMDR therapeuten die werken met zowel kinderen en jongeren als volwassen cliënten met ASS. De leden van de SIG zijn allen bekend met de doelgroep, waarbij sommigen alleen met kinderen en jongeren en anderen alleen met volwassenen werken. Er is zowel kennis over autisme bij cliënten met een verstandelijke beperking, als normaal begaafde cliënten met ASS, als cliënten met hoogbegaafdheid en ASS.

De SIG stelt zich ten doel kennis en kunde te verzamelen en te verspreiden met betrekking tot de doelgroep. Ze houdt elkaar op de hoogte van ontwikkelingen, leest wetenschappelijk informatie en bespreekt casuïstiek. Er wordt door een aantal leden gepubliceerd over EMDR en ASS, en er wordt een bijdrage geleverd aan de workshops en congressen van de VEN. Daarnaast is een aantal leden bezig met het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Er is gezamenlijk een lijst met ‘ tips en tricks’ gemaakt voor het toepassen van EMDR bij ASS, die door alle belangstellenden opgevraagd kan worden.

De SIG heeft 9 leden en kan instroom van meer leden gebruiken. De voorwaarde voor deelname is dat EMDR wordt toegepast bij cliënten met ASS en dat de vervolgtraining gevolgd is (Level II). Je hoeft geen practitioner te zijn. Er wordt 5 keer per jaar vergaderd in het midden van het land (Zeist) op de woensdagochtend van 10 tot 12.

Voor informatie betreffende autisme en EMDR verwijzen we als SIG ASS:

  • voor K&J naar: Handboek EMDR bij kinderen en jongeren hoofdstuk 13 EMDR bij kinderen met autisme; Petra Spuijbroek en Esther Leuning . uitgeverij Lannoo
  • voor volwassenen: Praktijkboek EMDR deel II hoofdstuk 6 EMDr bij Autisme door Esther Leuning uitgeverij Pearson

Petra Spuijbroek

GZ psycholoog en systeemtherapeut

MOC Kabouterhuis


Petra werkt sinds 2017 bij MOC Kabouterhuis als GZ psycholoog en IMH specialist DAIMH, regiebehandelaar van onder andere een autismegroep. Ze voert diagnostiek uit en behandeling voornamelijk EMDR.

Verder geeft ze training en opleiding voor de Jonge kind academie. Vanaf 2000 werkte ze bij bij Centrum Autisme Rivierduinen als GZ psycholoog en systeemtherapeut: daar deed ze diagnostiek, systeembehandeling, EMDR, groepen: psycho-educatie, verwerking en oudertraining en verzorgde ze het cursus aanbod voor medewerkers in de GGZ, scholen enzovoort.
Sinds 1990 heeft ze een eigen praktijk Ziezo, waar ze systeembehandeling biedt en EMDR o.a. vroeg kinderlijk trauma en EMDR met systemen, IMH casuïstiek aanbiedt en een cursus aanbod heeft voor artsen, scholen, GGZ en overigen.
Ze heeft binnen de VEN op een aantal congressen workshops verzorgd en heeft op het Aziatisch congres op Bali een lezing verzorgd over EMDR en ASS. Ze is mede auteur van het hoofdstuk autisme en EMDR in het behandel boek EMDR voor kinderen en jeugd. Ze geeft regelmatig workshops over EMDR en ASS vanuit haar eigen praktijk voor EMDR therapeuten die de basis- en vervolgtraining hebben afgerond.

EMDR en Beperkt in communicatie door doofheid, slechthorendheid of een taalstoornis

In 2019 heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden met belangstellenden voor deze SIG.

EMDR blijkt bij deze doelgroep een zeer effectieve behandelmethode. Meerdere collega’s hebben zich laten opleiden in de reguliere technieken van de EMDR. De ervaring leert dat het werken met deze doelgroep en EMDR bepaalde aanpassingen en een specifieke deskundigheid vraagt; dit leidt voor de professional tot een bredere vraag en behoefte aan uitwisseling en vergroten van expertise.

Een aantal therapeuten heeft daarom het initiatief genomen tot het opzetten van een SIG voor deze doelgroep, zodat onze expertise en ervaringen gebundeld kunnen worden. Daarbij is de uitwisseling gezocht met professionals in het landelijke werkveld, die met deze doelgroep en EMDR werken. Er heeft inmiddels enthousiaste uitwisseling plaatsgevonden. Daarnaast worden leden gestimuleerd tot vervolgopleiding en verdere scholing. Een drietal leden (Jeannette Wieten, Lieke Doornkate en Jeantine Janse) hebben zich vanuit Kentalis resp. St. Doof & Co. samen met het VEN-bestuur ingespannen om de voorlichtingsfilmpjes over EMDR voor volwassenen en kind & jeugd van gebaren te voorzien. Er zijn drie filmpjes getolkt in gebaren: voor volwassenen, kinderen 8-12 jaar en voor kinderen van 12-18 jaar. Deze filmpjes zijn vindbaar op de website van de VEN. Een prachtige mijlpaal!

Belangstellende professionals voor deze SIG kunnen zich aanmelden via het “envelopje”, vermeld onder de contactpersoon.

Jeannette Wieten

GZ-psycholoog/behandelcoördinator

Koninklijke Kentalis


EMDR en Eetstoornissen

Doel / Missie
Expertise delen en ontwikkelen ten behoeve van verbetering van behandeling van patiënten met een eetstoornis m.b.v. EMDR. We zoeken naar een optimale plek voor EMDR in een multidisciplinaire en multifocale behandeling. Middels vragenlijsten betreffende lichaamsbeleving en eetstoornissen bij EMDR behandelingen trachten we beter inzicht te krijgen op hoe EMDR ingezet kan worden bij patiënten met eetstoornissen.

Aantal leden
De SIG heeft momenteel 5 deelnemers, waarvan 4 practitioner.

Inhoud SIG

  • Uitwisselen van ervaring a.h.v casuïstiek en videomateriaal
  • Bevorderen van onderzoek en verzamelen van data gericht op de verandering van zelfbeleving en lichaamsbeleving bij mensen met eetstoornissen
  • Optimaliseren van het EMDR-protocol voor EMDR bij mensen met eetstoornissen op basis van ontwikkelingen binnen de EMDR
  • Uitwisselen en bespreken van literatuur
  • De mogelijkheid hebben om specialisten uit te nodigen

Frequentie SIG-bijeenkomsten
We komen 4x per jaar bij elkaar gedurende 3 à 4 uur.

Voorwaarden

  • Lidmaatschap VEN
  • Werkzaam met cliënten met eetstoornissen (bij voorkeur in een gespecialiseerde instelling voor de behandeling van eetstoornissen)
  • EMDR practitioner (of bezig met het supervisietraject daartoe)
  • Actieve inbreng en aanwezigheid

Ankie Roedelof


EMDR bij (voormalig) geüniformeerden

Doel / Missie
Het behandelen van cliënten met klachten ten gevolg van de uitoefening van hun beroep bij bijvoorbeeld Defensie, Politie, de Brandweer of de Ambulance is erg leuk en uitdagend. De “SIG EMDR bij (voormalig) geüniformeerden” heeft als doel om expertise te delen en verdere expertise te ontwikkelen ten behoeve van verbetering van behandeling van (voormalig) geüniformeerden. Daarnaast wisselen we contextspecifieke kennis en ervaringen uit waarmee we de uitvoering van de EMDR verbeteren en het effect vergroten. We zoeken naar een goede plek voor de EMDR binnen het multidisciplinaire aanbod voor deze doelgroep maar ook naar innovatie en verdieping van de techniek zoals bijvoorbeeld bij de behandeling van moral injury.

Aantal leden
De SIG heeft momenteel zes deelnemers, waarvan vier practitioner zijn.

Inhoud SIG

  • Uitwisselen van ervaringen aan de hand van casuïstiek en videomateriaal
  • Optimaliseren van het EMDR-protocol bij deze doelgroep
  • Uitwisselen en bespreken van literatuur
  • Als nodig geacht, worden andere specialisten uitgenodigd

Frequentie SIG-bijeenkomsten
We komen vier keer per jaar online bij elkaar gedurende 2,5 uur.

Voorwaarden

  • Werkzaam met cliënten uit de doelgroep van deze SIG
  • Actieve inbreng en aanwezigheid

Mirjam Hospers

GZ-psycholoog en EMDR Practioner


EMDR en Hoofdpijn

Doel / missie
Er is een continue ontwikkeling m.b.t. het aanscherpen en verbeteren van het Hoofdpijn protocol. Tevens is er het afgelopen jaar hard gewerkt om een Hoofdpijnprotocol voor kinderen en adolescenten te maken.

Aantal leden
De SIG Hoofdpijn (opgericht in 2008) telde in 2015 21 actieve leden, waarvan 13 practitioner zijn en nog zo’n tien voormalige leden (waaronder ook practitioners), die nu nog belangstellend lid zijn.

Inhoud SIG bijeenkomsten
Tijdens de bijeenkomsten wordt tijd besteed aan actuele ontwikkelingen en inzichten rondom hoofdpijn en hoofdpijnbehandeling. Er is ook ruimte voor casuïstiekbespreking.

Frequentie SIG bijeenkomsten
Twee keer per jaar.

EMDR bij Ouderen

De SIG EMDR Ouderen is in 2013 met 5 leden van start gegaan. Begin 2020 zijn wij met 16 leden. Allen hebben zowel de basis- als vervolgopleiding bij de VEN gevolgd. 9 leden zijn EMDR practioner, 1 is in opleiding tot supervisor. De leden zijn werkzaam in de sector VVT (Verpleging, Verzorging & Thuiszorg), de Specialistische GGZ Ouderen en in de Basis GGZ.

Doel / missie
De SIG Ouderen wil zich richten op de toepassing van EMDR bij ouderen die vaak verhoogd kwetsbaar zijn door cognitieve stoornissen en/of beperkingen op lichamelijk gebied. De SIG wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn tot behandeling met EMDR van PTTS, complexe rouw, chronische pijn etc. bij deze doelgroep. Zijn er aanpassingen nodig op de protocollen? Welke effecten hebben de behandelingen? Uiteindelijk wil de SIG bereiken dat er voldoende ouderenpsychologen expertise hebben in het uitvoeren van EMDR behandeling bij de doelgroep en dat ook ouderen de psychologische behandeling krijgen die zij nodig hebben.

Wij hebben als wens dat ouderenpsychologen die lid zijn van de VEN op de website en de verwijslijst van de VEN als een aparte groep (net als kinderen en jeugd) vermeld staan, zodat zij gemakkelijk door zowel cliënten, verwijzers als leden te raadplegen zijn. De SIG heeft nu een eigen verwijslijst voor voor wanneer er een vraag is naar een EMDR therapeut die gespecialiseerd is in Ouderen.

Janneke Horseling


EMDR voor Ouders

Doel / Missie
De SIG is erop gericht om alle ouders die dat nodig hebben te kunnen voorzien van EMDR in hun behandeling, met als doel het welbevinden van de ouder, de ouder-kindrelatie, hechtingspatronen én de opvoedsituatie van het kind te verbeteren. Het gaat om ouders van jonge en van volwassen kinderen, ouders die opgenomen zijn of ouders die naar een ambulante behandeling komen, en ouders die in beeld zijn omdat het kind in behandeling is gekomen. Het gaat ook om ouders die nog niet goed bereikt worden. Hiertoe is het belangrijk om de erkenning van de benodigde hulp, en herkenning van de ouders goed te beschrijven en extern te communiceren zodat verwijzing en doorverwijzing goed tot stand komt. Er is behoefte aan een zichtbaar netwerk van EMDR therapeuten die zich hebben verdiept in EMDR voor Ouders. Het beschrijven van een zorgpad, waarbij indicatie, diagnostiek en behandelaanbod wordt beschreven is van belang voor deskundigheidsbevordering van EMDR therapeuten, maar ook in de financiering van het kunnen en mogen helpen van ouders, waarbij het de voorkeur heeft ouders niet door te verwijzen naar een andere instantie. Er is behoefte aan wetenschappelijk onderzoek om effectiviteit en doelmatigheid van indicatiestelling en effecten van behandeling meetbaar te maken, al dan niet bij specifieke doelgroepen Ouders. De SIG richt zich daarnaast op deskundigheidsbevordering en wil inspirerend zijn middels het delen van literatuur, het uitnodigen van sprekers, het delen van ervaringen en bespreken van casuïstiek in intervisie.

Inhoud SIG
In de voorbereidende bijeenkomsten komen drie deelgebieden naar voren waar verschillende SIG geïnteresseerden mee aan de slag willen. Rond elk deelgebied zal er een subgroep gevormd worden en deze krijgt een kartrekker. De drie deelgebieden zijn:

  • Erkenning/Herkenning & Netwerk
  • Zorgpadbeschrijving & Onderzoek
  • Intervisie

SIG-bijeenkomsten
Op dinsdagavond 3 maart 2020 vindt in Amsterdam de oprichtingsbijeenkomst plaats.

Voorwaarden
Kijkend naar andere SIG’s is gekomen tot de volgende voorwaarden. Deze voorwaarden zullen volgend jaar worden geëvalueerd.

  • Iemand is actief deelnemer aan de SIG, en komt voor registratie bij VEN in aanmerking (0,5 punt per bijeenkomst), en kan meedoen in de dropbox en LinkedIn als die ook minimaal naar één van de (sub)bijeenkomsten is geweest. Voor de werkzaamheid van de subgroepen is het natuurlijk belangrijk vaker te komen en een goede samenwerking te krijgen.
  • De open LinkedIngroep (op termijn) staat open voor alle LinkedIn gebruikers die in het thema EMDR voor Ouders interesse hebben. Maar daarmee ben je geen actief deelnemer aan de SIG EMDR voor Ouders. Men kan hier de ontwikkelingen volgen.

Christianne Joosten


EMDR en Preverbaal Trauma

Doel / missie
Wij willen de kennis vergroten over de toepassing van EMDR bij vroegkinderlijke ervaringen in de preverbale fase. Het gaat hierbij zowel om de behandeling bij getraumatiseerde kinderen als om de behandeling bij volwassenen die de psychische gevolgen van deze ervaringen, die zijn opgeslagen in het impliciete geheugen, in het dagelijkse leven nog steeds ondervinden.

We willen gezamenlijk werken aan een goede theoretische wetenschappelijke onderbouwing van deze EMDR benadering.

Aantal leden
15 leden

Nieuwe leden zijn welkom!

Inhoud SIG-bijeenkomsten

  • Lezen en bespreken van literatuur
  • Casuïstiek besprekingen aan de hand van video-opnames
  • Uitnodigen van sprekers

Frequentie SIG bijeenkomsten
Twee zaterdagen in het jaar (10.00 – 15.00 uur)

Voorwaarden van toetreding

  • Lidmaatschap van Vereniging EMDR Nederland
  • Practitioner
  • Je werkt met mensen met preverbaal trauma

Jacqueline Janssen

klinisch psycholoog / psychotherapeut

Psychotherapie Praktijk Malden


EMDR en Schematherapie

Doel / missie
Doel van de SIG EMDR en schematherapie is het expliciteren en ontwikkelen van expertise m.b.t. combinatiemogelijkheden van EMDR en ST. Uiteindelijk wil de SIG richtlijnen ontwikkelen voor het integreren van een EMDR behandeling in de schematherapie. Het theoretisch kader daarbij is de schematheorie.

Voorwaarden voor deelname
Voorwaarde voor deelname aan de SIG is: Vervolgopleiding EMDR is afgerond en minimaal lid zijn van de VEN én minimaal een basiscursus schematherapie van 25 uur afgerond (wenselijk is dat ook de vervolgcursus is afgerond) en deelname aan supervisie of intervisie schematherapie, conform het opleidingstraject van het Register Schematherapie.

Aantal leden
Een aantal SIG leden heeft meer expertise wat betreft EMDR – is practitioner, supervisor of EMDR-trainer; een aantal andere leden is meer ervaren in de schematherapie – is supervisor en/of docent schematherapie. Daardoor vullen de expertises elkaar aan, kunnen we van elkaar leren en kunnen vaak interessante discussies ontstaan. Ook is een paar SIG-leden bezig met wetenschappelijk onderzoek op het gebeid van EMDR of ST.

Frequentie SIG bijeenkomsten
De SIG-bijeenkomsten hebben een min of meer vaste agenda en opzet. In het begin wordt vaak een rondje nieuws (congressen, protocollen, boeken, interessante onderzoeken) gehouden. Daarna volgt een inhoudelijk deel: een presentatie over een thema, een casus, een video van een behandeling, een bespreking van stellingen naar aanleiding van een artikel, etcetera. In principe bereidt één SIG lid een bijeenkomst inhoudelijk voor.

Vaak wordt ook van te voren literatuur gelezen. Naar aanleiding van de presentatie wordt gediscussieerd over stellingen/vragen die naar voren komen.

De SIG EMDR en Schematherapie komt 5 keer per jaar bijeen op een dinsdagavond in Utrecht. Voor lidmaatschap aan de SIG is deelname aan drie van de vijf bijeenkomsten verplicht.

Er wordt van iedere bijeenkomst een verslag gemaakt waarin ook de inhoudelijke discussies worden weergegeven.

Aanmelden is momenteel niet mogelijk. We hebben het maximum aantal deelnemers bereikt en inmiddels ook al een kleine wachtlijst. Als je wilt, kun je op de wachtlijst door een mail te sturen. Zodra je aan de beurt bent, nemen we contact op.

Vivian Spiertz

Voorzitter SIG Schematherapie


Hilde Schors

Secretaris SIG Schematherapie


EMDR en Sensorimotor Psychotherapie

Doel / missie
Wij willen onderzoeken wanneer EMDR, SP of een combinatie van beide het beste kan worden gebruikt in traumabehandeling in brede zin
Daarbij kijken we naar :

  • Welke mogelijke combinaties van EMDR en SP er te maken zijn
  • Welke combinaties collega’s gebruiken en in de praktijk effectief lijken
  • Welke combinaties collega’s gebruiken en in de praktijk minder effectief lijken
  • Welke rationale of welk patroon daaraan ten grondslag ligt (denk aan patiëntgroep, klacht etc)
  • Zijn er in consensus contra-indicaties te ontdekken voor een, beide of de combinatie van deze behandelwijzen?
  • Welke inzichten uit onderzoek kunnen we gebruiken voor deze combinatie?
  • Als we zicht hebben op patronen en mogelijkheden, stellen we voor te kijken naar mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek waarin effectiviteit van beide methodieken en de combinatie wordt vergeleken (design met tenminste drie onderzoek condities)

Aantal leden
De SIG heeft nu 20 leden en het maximum is 25

Frequentie SIG bijeenkomsten
We vergaderen drie maal per jaar bij het NIP

Inhoud bijeenkomsten:
Uitwisselen en aan de hand van casuistiek, mondeling en met beeldmateriaal, antwoord proberen te krijgen op de vragen die we in onze missie gesteld hebben.

Voor wie is deze SIG ?
Voor mensen die zijn opgeleid in zowel EMDR (ten minste basistraining) als SP (tenminste level I voltooid). Aanwezigheid en actieve deelname spreken voor zich.

Wendy Smulders


Tamarinde Brouwers


EMDR en Somatiek

Doel van de SIG Somatiek

  • Verdiepen en ontwikkelen van kennis/deskundigheid t.a.v. het thema somatiek en EMDR als behandelvorm.
  • Het uitdragen van deze kennis en ervaring onder de psychologen die met deze doelgroep werkt .
  • Het faciliteren en mede creëren van netwerken die regionaal en via korte lijnen bekendheid geven aan (medisch) specialisten, zorg- en hulpverleners buiten de psychologische discipline over het herkennen en signaleren van somatische symptomatologie  dat kan verwijzen naar psychotrauma.
  • Het ontwikkelen van ‘portefeuillehouders’ of “primes inter pares” die aanspreekpunt kunnen zijn voor de verschillende leeftijdsgroepen. Daarbij wordt gedacht aan clusters : Kind/jeugd, volwassenen en ouderen.

Definities

Somatiek is een zeer breed begrip. Met  de term somatiek verwijzen we naar: ‘al het lichamelijk lijden en alle medische symptomatologie binnen zowel de somatopsychische problematiek als ook de psychosomatische problematiek’. Daartoe dienen de volgende definities ter verheldering:

Somatopsychologie = het psychisch lijden dat het gevolg is van een lichamelijke (chronische) ziekte.

Psychosomatiek = (gemaskeerde) psychische problematiek dat zijn uitingsvorm heeft in lichamelijke klachten/symptomen.  De SIG wil de gemeenschappelijkheid in dit brede behandelspectrum benadrukken.

Leden van de Special Interest Group

Om de fundering van de SIG te kunnen leggen en borgen, start de SIG somatiek met eerste verkennende startbijeenkomsten. Zij zijn allen ten minste GZ psycholoog, hebben de EMDR vervolgtraining afgerond, zijn practitioner of hebben de intentie om die titel te halen. Wij streven naar tenminste 50% practitioners in de groep.  De leden komen voor een startbijeenkomst bij een om de bovengenoemde doelstellingen verder gestalte te geven. Met name het verder definieren van de aandachtsgebieden  en het formuleren van de specifieke doelstellingen  vraagt om enthousiaste collega’s met affiniteit t.a.v. netwerken en uitdragen van kennis. Dit kan leiden tot het uitbreiden van het aantal leden.

De leden ‘dragen’ de SIG. Zij zijn enthousiaste EMDR collega’s die de expertise van de andere leden wil vinden en in en rond zijn eigen instelling de kennis wil verspreiden over de relatie tussen trauma en somatiek. Daarnaast is de kandidaat werkzaam binnen een setting waarin medische psychologische kennis gevraagd wordt. Daarbij kan gedacht worden aan het ziekenhuiswezen of het revalidatiewezen.

Bijeenkomsten

Frequentie: Ten aanzien van het verdiepen van kennis komt de SIG 2 tot 3 keer per jaar bij elkaar.

Aard: Ten aanzien van het toezien op behandelkwaliteit en het uitdragen van kennis en ervaring komen de leden in vaste regelmaat bij elkaar, Deze bijeenkomsten hebben een interviserend en informerend karakter aan de hand van casuïstiek of literatuur.

René Selker

GZ-psycholoog / EMDR Europe practitioner i.o. / Senior schematherapeut

Altrecht Academisch Angstcentrum (AAA)


EMDR en Verstandelijke beperking

Doel / missie
Uitwisseling, intervisie en verspreiding van kennis over het gebruik van EMDR bij mensen met een verstandelijke beperking in een laagdrempelige en zo open mogelijke groep van EMDR-therapeuten die op een of andere wijze werkzaam zijn in het veld van of ervaring hebben met mensen met een Verstandelijke Beperking.

Frequentie SIG bijeenkomsten
Er zijn ca. 4 maal per jaar middagbijeenkomsten, in principe gekoppeld aan de Netwerkbijeenkomsten van de VEN ’s avonds. Ook kunnen via de mailinglist vragen over verwijzingsmogelijkheden of adviezen over een behandeling worden gesteld aan de meer dan 100 leden van de SIG.
Aanmelding voor de groep bij: Reinout Lievegoed, coördinator van de SIG

Emmy van Ringelestijn

EMDR Therapeut


Ik ben Orthopedagoog Generalist/ EMDR practitioner/ Psychotraumatherapeut NtVP , tevens NVO supervisor.
Ik werk al ruim 15 jaar bij Odion, een instelling in de regio Wormer, Waterland, Kennemerland voor mensen met een beperking. De laatste jaren richt ik mij mn op diagnostiek en (Trauma) behandeling. Eerder was ik gedragsdeskundige voor cliënten met een verstandelijke en auditieve beperking. Voor Odion werkte ik VISIO.
Gedurende de afgelopen 10 jaar heb ik naast mijn werk met mensen met een beperking ook gewerkt in de SGGZ. Een super leerzame combinatie waardoor ik mij meer en meer ben gaan specialiseren als Psychotrauma Therapeut. Naast EMDR practitioner, heb ik de BEPP gedaan, ImRS en level 1 en 2 van de Sensorimotor Psychotherapie.

Liesbeth Mevissen

Clinical Psychologist and researcher


Dr. Liesbeth Mevissen is orthopedagoog generalist en klinisch psycholoog en is zelfstandig gevestigd als psychotraumatherapeut, consulent, docent en EMDR supervisor. Liesbeth heeft jarenlange ervaring in zowel de gehandicaptenzorg als de GGZ en is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid en bij mensen met een autismespectrumstoornis. Vanwege hun afhankelijkheid van anderen voor een goede kwaliteit van bestaan wordt het netwerk van de cliënt als vanzelfsprekend bij de diagnostiek en behandeling betrokken. Liesbeth ontwikkelde de DITS-LVB, een diagnostisch interview waarmee PTSS en andere trauma- en stressorgerelateerde klachtenpatronen kunnen worden vastgesteld. Met haar proefschrift “Assessment and treatment of PTSD in individuals with ID” (2017) won zij de Jan van Dijk Award.
Liesbeth is auteur van verschillende nationale en internationale publicaties en als co-promotor betrokken bij verschillende promotieonderzoeken op het gebied van trauma bij mensen met een verstandelijke beperking.

EMDR en Vroege interventies

De SIG vroege interventies is een nieuwe SIG, we zijn gestart met een klein groepje EMDR practitioners (volwassen en kind & jeugd), werkzaam in het ziekenhuis en de GGZ.

Wat is wijsheid als iemand psychische klachten heeft direct na een traumatische gebeurtenis: ‘watchful waiting’ of meteen starten met EMDR therapie? Veruit de meerderheid van de mensen (90%) herstelt op eigen kracht en met behulp van de omgeving. Bij een deel van de mensen kan dit herstel lang duren of treedt dit niet vanzelf op.

Uitgaan van het zelf-herstellend vermogen van de geest en de veerkracht van mensen is een veelgehoord argument. Iets verwerken ‘op eigen kracht’. ‘Te vroeg interveniëren kan averechts werken’ en ‘pas op met pathologiseren’ zijn waarschuwende uitspraken. Aan de andere kant: wat als iemand fysiek niet goed herstelt door zijn psychische klachten? Moet iemand onnodig lijden voordat je start met EMDR therapie? Is PTSS voorkomen beter dan genezen? Hoe ga je te werk als de herinnering nog gefragmenteerd ligt opgeslagen? Een vroege interventie met EMDR is vooral gericht op het doorbreken van hyperarousal na een traumatische ervaring en kan PTSS voorkomen.

Doel / missie
• Diverse EMDR protocollen voor vroege interventies evalueren. Een Nederlands protocol schrijven voor vroege interventies met EMDR (bijvoorbeeld gebaseerd op R-TEP van Elan Shapiro, ASYST en EMDR-PRECI van Jarero).
• Een beslisboom ontwikkelen. Watchful waiting of behandelen? Wat doe je als iemand nog in de stressvolle situatie zit?
• Een factsheet schrijven.
• Uitwisselen en bespreken van literatuur.
• Sociale kaart opstellen.

Voorwaarden voor deelname
Voorwaarde voor deelname aan de SIG is: Vervolgopleiding EMDR is afgerond, of EMDR practitioner zijn. Werken met de doelgroep.

Frequentie SIG-bijeenkomsten
4x per jaar, vooralsnog digitaal.

 

Vera Renema - van Berkel

GZ-psycholoog, EMDR Europe practitioner


Als GZ-psycholoog werk ik op de afdeling Medische Psychologie, in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis. Aan de universiteit van Tilburg heb ik in 2013 de master Medische Psychologie afgerond. Het kunnen bijdragen aan herstel en aanpassing bij ziekte, in een multidisciplinair verband, vind ik zo leuk aan mijn werk. Tevens werk ik veel met zwangere en recent bevallen vrouwen. Ik zie zowel poliklinisch als klinisch patiënten.

Omdat ik in mijn werk veel situaties tegenkom waarbij een ingrijpende gebeurtenis pas net heeft plaats gevonden (denk aan verkeersongeval, traumatische bevalling of operatie, hartinfarct), ben ik mij gaan afvragen wat de beste aanpak hierbij is. Afwachten tot herstel op eigen kracht plaatsvindt is niet altijd een optie. Ook komt de vraag vanuit patiënt, arts of verpleging vaak om wél al te behandelen.
Zelf zie ik ook regelmatig dat mentale klachten het fysieke herstel kunnen belemmeren.

Ook krijgen we wel eens de vraag om ziekenhuismedewerkers die iets heftigs hebben meegemaakt te behandelen. Hierbij spelen weer andere afwegingen, omdat zij vaak moeilijk gemist kunnen worden in de huidige tijd.

Met een collega deed ik een oproep in het tijdschrift van de VEN, gelukkig bleek er animo voor deze SIG! Samen hebben we afgestemd dat ik voor nu de rol van coördinator op me neem, maar we staan ook open voor andere kartrekkers.

EMDR en Vroegkinderlijke traumatisering

Doel van de SIG:
Behandeling verbeteren van cliënten die lijden onder de gevolgen van vroegkinderlijke chronisch trauma en dat doen we door 1. belangenbehartiging van deze doelgroep binnen het EMDR-veld (in dat verband zijn we nu –op basis van casuïstiek en delen van klinisch ervaring- aan het beschrijven bij welke doelgroep je niet meteen kunt starten met EMDR, waarom niet, en beschrijven wat stabiliseren dan precies wel en niet inhoudt, door 2. verzamelen van evidence-based en practice-based kennis en ervaring en door 3. ons in te zetten voor deskundigheidsbevordering binnen Nederland.

Voor wie is deze SIG:
Voor gedreven EMDR-practitioners die behandeling aan cliënten met complex trauma en dissociatieve problematiek willen verbeteren en deze kennis ook willen ‘verbreden’ naar andere collega’s in het veld.

Frequentie SIG-bijeenkomsten:
4 maal per jaar, in Utrecht.

Voorwaarden voor deelname:
EMDR practitioner, ervaring met vroegkinderlijk trauma, goede balans tussen ‘brengen’ en ‘halen’.

Gijs van Vliet

GZ-psycholoog / EMDR Europe practitioner / werkzaam in de SGGZ


Gijs van Vliet is GZ-psycholoog en EMDR practitioner. Sinds 2001 werkzaam bij Pro Persona Nijmegen, FACT-team gericht op de EPA doelgroep (ernstig psychiatrische aandoeningen). Hij heeft zich gespecialiseerd in het aanbieden van traumabehandeling bij cliënten met de meest complexe trauma’s, met veel co-morbiditeit. Zijn belangrijkste aandachtspunten in de afgelopen jaren zijn CPTSS en de stabilisatiediscussie, vanuit zijn werk met de EPA doelgroep en zijn interesse in de wetenschappelijke literatuur op dit vlak. Op het Europees congres van 2016 hield hij een gezamenlijke presentatie over dit onderwerp, vervolgd door presentaties in 2018 en 2019 (congres en netwerkavonden) en op het congres 2020.

EMDR bij trauma in het peripartum

Doel van de SIG Zwangerschap en Geboorte

10 tot 20% van de vrouwen kijkt terug op de bevalling als een traumatische ervaring. Jaarlijks ontwikkelt zich bij ruim 2000 vrouwen een posttraumatische stressstoornis na de bevalling. Veel vrouwen durven na een traumatisch ervaren bevalling nooit meer zwanger te worden, stellen de kinderwens uit of ervaren onnodig veel angst tijdens een volgende zwangerschap. Niet alleen rondom de bevalling kunnen traumatische ervaringen plaatsvinden, maar ook in de zwangerschap of in de postpartumperiode. Denk aan het meemaken van een verlieservaring of ernstige gezondheidsproblemen bij de moeder en/of bij de baby.

De SIG Zwangerschap en Geboorte wil de toepassing van EMDR bij zwangere en pas bevallen vrouwen verbeteren en de krachten bundelen om dit toepassingsgebied meer onder de aandacht te brengen. Wij willen een zo compleet mogelijke verwijslijst bijhouden zodat academische ziekenhuizen vrouwen en hun partners na ontslag goed kunnen verwijzen naar een praktijk binnen hun eigen regio. Daarnaast wordt in de SIG aandacht besteed aan thema´s als hechting, IMH, comorbiditeit, lichaamsgericht werken, rouw en nog veel meer. Tevens wil de SIG het wetenschappelijk onderzoek bij deze doelgroep ondersteunen en nieuwe ontwikkelingen, zoals bijv. vroeg-interventies, in de praktijk toepassen en evalueren.

Klik op de button hieronder voor meer informatie over de onderzoeken van de Capture Group en een overzicht met praktijken die aangesloten zijn bij de SIG.

SIG bijeenkomsten
Wij komen 4 keer per jaar bij elkaar, waarvan 3 keer online en één keer live in Utrecht. Het programma van de SIG-bijeenkomst wordt gezamenlijk vastgesteld. Van iedereen wordt een actieve deelname verwacht met inbreng van eigen casuïstiek. Presentaties worden zo veel mogelijk verzorgd door de SIG-leden zelf. Soms nodigen we een externe spreker uit. Van elke vergadering wordt verslag gelegd.

Voorwaarde deelname SIG Zwangerschap en Geboorte:
Wanneer je VEN-lid bent, een erkende vervolgtraining hebt gedaan en werkzaam bent en/of affiniteit hebt met het werken met zwangere en pas bevallen vrouwen. Ook IMH-specialisten zijn zeer welkom.

Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar Simone van Leipsig-Beekman (info@psynataal.nl) of naar Marlies Korving (m.korving@florespraktijk.nl). Vermeld daarin het gevolgde EMDR opleidingstraject, je werkplek, je ervaring en affiniteit met zwangere en/of pas bevallen vrouwen en je VEN-lidnummer. Graag ook je ambitie t.a.v. de doelstellingen van de SIG vermelden.

SIG contact

Simone van Leipsig-Beekman

GZ-psycholoog

PsyNataal, Praktijk voor Perinatale Psychologie en Ontwikkeling


“Ik heb een praktijk voor perinatale psychologie in Nijmegen. Als gezondheidszorgpsycholoog, met specialisaties in cognitieve gedragstherapie, schematherapie en EMDR, behandel ik vrouwen met psychische klachten rondom ongewenste kinderloosheid, zwangerschap, geboorte en moederschap. Ik werk samen met een IMH-specialist en een vaktherapeut. Een speciale interesse gaat uit naar de invloed van trauma en emotionele verwaarlozing in iemands jeugd op de zwangerschapsbeleving, het aanstaande moederschap en het contact met een kindje.
Ik heb me bij de SIG Zwangerschap en Geboorte aangesloten omdat ik graag onze gezamenlijke kennis wil bundelen en wil leren van collega’s door o.a. casuïstiek te bespreken. Als coördinator vind ik het een uitdaging om congressen terug te koppelen aan de SIG-leden en externe sprekers te werven zodat onze SIG-bijeenkomsten van nog meer inhoud worden voorzien.”

Aanvraag erkenning SIG Vereniging EMDR Nederland

Vul hier online het formulier Erkenning Special Interest Group (SIG) in.

Voorwaarden voor erkenning van een Special Interest Group (SIG)

  1. Een SIG heeft één contactpersoon die de erkenning aanvraagt en de presentielijst bijhoudt.
  2. De SIG bestaat minimaal uit 4 personen.
  3. 25 % van de aanwezigen is practitioner EMDR Europe.
  4. Een bijeenkomst duurt in ieder geval 2 uur.

Erkenning wordt toegekend door de accreditatiecommissie van de VEN.

De presentielijsten dienen met dit aanvraagformulier geüpload te worden naar het secretariaat van de VEN.