Visual Schema Displacement Therapy
21 juni 2018
Alle EMDR vlogs te vinden op YouTube
20 augustus 2018

Carlijn de Roos wint Europese onderzoeksprijs

Klinisch psycholoog/psychotherapeut Carlijn de Roos heeft op 1 juli 2018 de Francine Shapiro prijs in ontvangst genomen in Straatsbug. De Francine Shapiro prijs is een Europese prijs die door EMDR Europe wordt uitgereikt voor het beste EMDR artikel van dat jaar.

Carlijn kreeg de prijs voor het artikel “Comparison of EMDR Therapy, Cognitive Behavioral Writing Therapy and Wait-list in Pediatric PTSD Following Single-Incident Trauma: A Multi-Center Randomized Clinical Trial”. Dit artikel schreef zij samen met Saskia van der Oord, Bonne Zijlstra, Sacha Lucassen, Sean Perrin, Paul Emmelkamp en Ad de Jongh en het verscheen in 2017 in het Journal of Child Psychology and Psychiatry. De jury roemde onder meer het goede design en de grote impact van het artikel voor de behandelrichtlijnen voor getraumatiseerde kinderen en jongeren.

Het artikel beschrijft dat kinderen en jongeren met een PTSS effectief behandeld kunnen worden met een paar uur EMDR of schrijftherapie (WRITE junior). Dit artikel was gebaseerd op een onderzoek onder 103 kinderen en jongeren met PTSS als gevolg van eenmalig trauma. EMDR en schrijftherapie waren, in vergelijking met de wachtlijstgroep, even effectief in het verminderen van posttraumatische stressreacties, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen. Echter het effect werd bij EMDR significant sneller bereikt dan met schrijftherapie (gemiddeld 2 uur en 20 minuten versus 3 uur en 47 minuten). Deze resultaten bleken blijvend te zijn 1 jaar na behandeling.

De publicatie genoot in juli 2017 grote aandacht van de (internationale) media. Mede door dit onderzoek zal EMDR voor kinderen vrijwel zeker binnenkort in de internationale richtlijnen opgenomen worden als voorkeursbehandeling bij kinderen met PTSS. In hun conclusie geven de auteurs aan dat vervolgonderzoek naar de effecten van EMDR en schrijftherapie bij kinderen met PTSS na chronische traumatisering met complexe problematiek, en bij kinderen onder de acht jaar, gewenst is.