Nieuws en mededelingen rondom het Coronavirus

In verband met alle overheidsmaatregelen als gevolg van het Coronavirus, krijgen we diverse vragen van leden. Deze vragen met antwoorden, nieuws, mededelingen, tips en adviezen vind je hieronder op deze pagina.

Het secretariaatsbureau van de Vereniging EMDR Nederland is gewoon bereikbaar voor al je vragen via vereniging@emdr.nl, ons contactformulier of via de chat (zie pop-up venster rechtsonder in je scherm).

Wil je graag telefonisch contact, dit kan, stuur dan een berichtje met jouw telefoonnummer.

Klik hier voor meer informatie ↓

Nieuws

Overzicht nieuwsberichten

25/5: EMDR in de anderhalvemeter samenleving (EyeOpener mei)
25/5: Herziene versie richtlijn GGZ en corona
28/4: Oproep EMDR Magazine
28/4: Platform “Mentale steun voor de Zorg”
20/4: Call for Papers EJTD
20/4: Behandelaren gezocht! (EyeOpener april)
10/4: Aanvraagtermijn subsidie VEN verlengd
03/4: Meld je aan voor de gratis ledenlijst (VENmail 2020-15)

EMDR in de anderhalve meter samenleving (EyeOpener mei)

Nu we van online werken gaan opschuiven naar meer face to face behandelen, vraagt dat opnieuw aanpassingen. We hebben namelijk rekening te houden met de anderhalve meter afstand die vereist is.

Allereerst is het belangrijk om je op de hoogte te stellen van de Corona richtlijnen voor de GGZ. De laatste versie hiervan vind je in het Corona dossier op de website.

De regel van anderhalve meter afstand hoeft geen belemmering te vormen voor het uitoefenen van EMDR. De VEN heeft hiervoor tips en adviezen bij elkaar gezet in een document. Klik op de link hieronder om het document te bekijken.

Vijfde versie richtlijn GGZ en corona

De geestelijke gezondheidszorg heeft de eigen specifieke richtlijn GGZ en corona herzien. De vijfde versie van de richtlijn is gepubliceerd op GGZ Standaarden.
Om de herziene richtlijn te lezen, klik hier.

EMDR Magazine zoekt interessante COVID gerelateerde artikelen

De redactie van EMDR Magazine is op zoek naar interessante COVID-gerelateerde artikelen/casus voor het komende nummer.
Kennen jullie iemand die een mooie beeldbelcasus heeft, of een bijzondere behandeling van een IC arts/verpleegkundige, mail dan naar carienkarsten@gmail.com.

Platform "Mentale steun voor de zorg"

Wilt u kosteloos een luisterend oor en emotionele steun bieden aan zorgverleners? Het platform ‘Mentale steun voor de zorg’ brengt zorgverleners laagdrempelig in contact met een therapeut. Klik hier voor meer informatie over dit initiatief.

Call for Papers European Journal of Trauma and Dissociation

European Journal of Trauma and Dissociation
Special issue on COVID-19 and its psychological impacts

directed by
Professor Cyril Tarquinio (France), Doctor Yann Auxéméry (France) and Professor Laura Vismara (Italy)

Klik op de button hieronder voor de uitgebreide informatie.

Onderzoek naar online applicatie EMDR (EyeOpener april)

Vanwege de Coronacrisis staat face to face psychologische hulpverlening onder druk en wordt er naar alternatieven gezocht om goede zorg te continueren. Specifiek voor EMDR is een applicatie ontwikkeld om online te werken, SilVRmind.

Voor de proefperiode hebben zich inmiddels voldoende behandelaren aangemeld.

Subsidie-aanvragen VEN

Tweemaal per jaar is er mogelijkheid tot het indienen van een subsidie-aanvraag bij de VEN, namelijk van 1 maart tot 15 april en van 1 september tot 15 oktober.
In verband met het Coronavirus is de lopende aanvraagtermijn verlengd van 15 april 2020 naar 15 mei 2020.

Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van subsidie voor (wetenschappelijk) onderzoek.

Ledenlijst (VENmail 2020-15)

Op de homepage van de VEN-website is per 1 januari 2020 een ledenlijst beschikbaar. In deze lijst vind je informatie over leden van de Vereniging EMDR Nederland. Cliënten en verwijzers kunnen zo eenvoudig een EMDR-therapeut zoeken binnen het ledenbestand van de VEN.

Ieder VEN-lid kan zich gratis aanmelden op de lijst, ongeacht of je EMDR Europe consultant bent, EMDR Europe practitioner, aspirant-lid, of VEN-NOOT. Aanmelden kan door je gegevens in te vullen via MijnVEN. Klik op de button hieronder voor een handleiding.

In deze lijst kan je nu ook aangeven of je Online EMDR doet. 

Woord van de voorzitter

Vakinhoudelijke artikelen

Hieronder tref je relevante artikelen met betrekking tot de huidige situatie als gevolg van het Coronavirus.

Tips en adviezen online EMDR

TV Interview met psycholoog Nina Istha bij Omroep West

Werken in de zorg tijdens Corona. Bekijk hier het interview met psycholoog Nina Istha bij Omroep West waarin ze een kijkje geeft in haar manier van werken met online EMDR.

EMDR therapie online

Traumabehandeling met EMDR online doen, nu met de Coronacrisis, hoe doe je dat? Welke platforms kun je gebruiken voor beeldbellen? Hoe organiseer je de setting van je traumabehandelingsessie? Welke gratis tools bestaan er voor EMDR online? Vanuit een particulier initiatief van één van onze leden is informatie hierover bij elkaar gezet op de website emdrtherapieonline.nl.

Online EMDR

Via een beeldbelprogramma is het mogelijk om online met EMDR te werken. Zie voor uitgebreide informatie hierover ons nieuwsbericht.

Veilig digitaal thuiswerken

Nederland blijft doorwerken tijdens de coronacrisis. Wie dat kan, doet dat vanaf huis. Maar let op: cybercriminelen misbruiken deze crisis. Een foutje is snel gemaakt, waardoor gevoelige persoonsgegevens op straat kunnen komen te liggen.
Stichting AVG voor het mkb heeft op haar website een overzicht geplaatst van veilige tools. Klik hier om het overzicht te raadplegen.

Vragen van leden

Zijn er via de VEN beeldbelapplicaties te koop?

Nee, graag verwijzen we je naar ons nieuwsbericht met tips en adviezen hierover.

Welke beeldbelprogramma's zijn geschikt voor online EMDR?

Hierover kunnen we vanuit de VEN geen advies geven, omdat het gebruik van deze programma’s bij EMDR niet wetenschappelijk onderzocht is.

Dit jaar moet ik mij herregistreren als EMDR-practitioner. Omdat geplande nascholingen niet doorgaan ivm Corona, kom ik in de problemen met mijn herregistratie. Wat is er mogelijk om te voorkomen dat ik mijn registratie als practitioner kwijtraak?

Omdat we niet weten hoe lang deze situatie gaat voortduren, is er nu nog geen formele aanpassing op de bestaande regelingen te maken.

De betreffende commissies zullen zich hierover beraden en kijken op welke wijze er soepeler omgegaan kan worden met de (her-)registratietermijnen. Meer informatie hierover volgt nog.

EMDR Congres 2020

In verband met het Coronavirus (COVID-19) is het congres “de wereld rond met EMDR” verplaatst naar 11 en 12 september, in Theater Flint in Amersfoort.

Een groot deel van het programma kan intact blijven en zodra we alle informatie compleet hebben, zal dit gepubliceerd worden op de congreswebsite.
De inschrijving zal dan ook weer geopend worden.

Meer informatie over ons congres en de meest actuele informatie staat op de website: https://www.emdrcongres.nl/