WORKSHOP 10/11 VOL | Vanwege de grote belangstelling is er in overleg met de sprekers besloten om de workshop in het voorjaar 2024 te herhalen. De nieuwe datum is inmiddels bekend: vrijdag 9 februari 2024. Locatie is wederom Van der Valk Hotel in Breukelen. Inschrijven kan hier.

WORKSHOPDAG 10 NOVEMBER 2023 | Een interactieve dag met twee workshops

EMDR Kind en Jeugd: intensief en het systeem erbij

Vrijdag 10 november 2023

 

09:00 – 09:30 | Ontvangst en registratie 

09:30 – 11:00 | Deel 1 workshop Elvira Rentinck en Annelies Bax
Traumabehandeling voor jeugd intensiveren: mogelijkheden en valkuilen

11:00 – 11:30 | Pauze

11:30 – 12:30 | Deel 2 workshop Elvira Rentinck en Annelies Bax
Traumabehandeling voor jeugd intensiveren: mogelijkheden en valkuilen

12:30 – 13:30 | Lunchpauze

13:30 – 15:00 | Deel 1 workshop Nathalie Schlattmann en Irma Hein
Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen (IGT-K) 

15:00 – 15:30 | Pauze 

15:30 – 16:30 | Deel 2 workshop Nathalie Schattmann en Irma Hein
Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen (IGT-K) 

Traumabehandeling voor jeugd intensiveren: mogelijkheden en valkuilen
Door Elvira Rentinck en Annelies Bax

Na afloop van de workshop weten deelnemers wat de indicatie- en contra-indicatiecriteria zijn voor het intensiveren van de behandeling van PTSS bij adolescenten.

Deelnemers weten welke mogelijkheden er zijn om traumabehandeling voor adolescenten te intensiveren. Ze zijn in staat om, met de mogelijkheden die aanwezig zijn in hun eigen setting, de traumabehandeling voor adolescenten te intensiveren.

Deelnemers hebben kennis opgedaan over wanneer welke combinatie van technieken geïndiceerd kan zijn en kunnen deze technieken afhankelijk van hun vooropleiding, integreren in hun behandeling.

Inhoudelijk zijn deelnemers na afloop in staat om een gedegen behandelplan (casusconceptualisatie, traumaplanning) op te stellen voor adolescenten met PTSS, naar ons idee noodzakelijk voor elke traumabehandeling, zeker voor de intensieve behandelingen.

Deelnemers hebben kennis opgedaan over de verschillende mogelijkheden voor het betrekken van het systeem van de adolescenten.

Tevens zijn deelnemers in staat om, indien gewenst, een intensief traumabehandelprogramma te gaan ontwikkelen, implementeren en evalueren, als vast aanbod voor de jongeren met PTSS. Dit kan zowel ambulant als klinisch worden aangeboden.

Over de docenten:

Elvira Rentinck werkt bij GGZ NHN, divisie jeugd en gezin. Zij is hier momenteel in opleiding tot Klinisch Psycholoog K&J en aan het afronden. Tevens is zij supervisor voor de VGCt en EMDR-practitioner. Ze werkt veel met schematherapie. In het kader van de opleiding tot Klinisch Psycholoog heeft zij onderzoek gedaan naar de effectiviteit van intensieve traumabehandeling voor jongeren en jongvolwassenen (12-25 jaar).

Annelies Bax werkt in de specialistische GGZ als GZ-psycholoog en is  systeemtherapeut in opleiding. Op mijn werk hou ik mij veel bezig met de vernieuwde GGZ en herstelgericht werken. Mijn voorkeur gaat uit naar traumabehandelingen en systeembehandelingen. Ik hou ervan om buiten de kaders te denken, spelelementen te gebruiken en in beweging te komen. 

Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen (IGT-K)
Door Nathalie Schlattmann en Irma Hein

Deze workshop gaat over het inzetten van het systeem bij EMDR bij kinderen en jeugdigen die vroegkinderlijk interrelationeel trauma hebben meegemaakt en als gevolg daarvan een breed scala aan ernstige traumagerelateerde klachten hebben.

Wanneer een directe traumaverwerking met EMDR niet lukt, welke voorbereidingen kan je met de ouders inzetten om de jeugdige te ondersteunen? Welke systeemtherapeutische elementen dragen bij aan het toewerken naar de traumaverwerking? Hoe kan een gezinstherapeut samen met een EMDR therapeut het kind, samen met het gezin, tot traumaverwerking krijgen?

We bespreken deze veelvoorkomende vragen uit de klinische praktijk aan de hand van het nieuwe behandelmodel IGT-K (Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen). We lichten het model toe en de onderliggende principes, staan stil bij de bevindingen uit het eerste onderzoek, en gaan oefenen met vignetten, ondersteund met videomateriaal.

Als je deze workshop gevolgd hebt, ken je het belang van gezinsinterventies bij jeugdigen met ernstige klachten bij wie directe EMDR niet lukt vanwege forse vermijding of dysregulatie, ben je op de hoogte van het geïntegreerde model IGT-K, neem je kennis van nieuwe EMDR gerelateerde technieken, zoals G-RDI (Gehechtheidsbevorderende RDI), hoor je hoe je de EMDR zoekstrategieën kan gebruiken bij de EMDR verhalenmethode en leer je een paar nieuwe interweaves (dyadische interweaves) om via de ouders in te zetten en kun je dit vertalen naar je eigen praktijk.

Over de docenten:

Nathalie Schlattmann is klinisch psycholoog en systeemtherapeut (NVRG). Zij is gespecialiseerd in het werken met chronisch getraumatiseerde kinderen en jongeren; trainer en supervisor TF-CBT en supervisor van de VKJP en VEN (EMDR).

Zij heeft verschillende artikelen geschreven over EMDR en TF-CBT en is mede ontwikkelaar van het therapeutische spel Mijn Gezin en Ik.

Ze is momenteel werkzaam bij het Therapeutisch Pleegzorgteam van Levvel in Amsterdam en een van de expertise coördinatoren van de vakgroep Trauma Gehechtheid en Gezin van Levvel. In haar werk met chronisch getraumatiseerde kinderen merkte ze dat voor een specifieke groep kinderen TF-CBT en EMDR onvoldoende ingang bood. Zij vond in Amerika de methodiek van Debra Wesselmann en heeft ervoor gezorgd dat deze methodiek bij Levvel is aangepast voor de Nederlandse populatie en daar nu door collega’s wordt onderzocht op de effectiviteit. Deze behandeling heet in Nederland IGT-K.

Irma Hein is kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel en senior onderzoeker bij Amsterdam UMC, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Ze werkt bij de afdeling Gezinspsychiatrie, doet verschillende vormen van traumabehandeling, en combineert dit met onderzoek op het gebeid van trauma, gehechtheid en gezin en wilsbekwaamheid.

Samen met Nathalie Schlattmann en Mara van der Hoeven schreef zij de oudergids Integratief Opvoeden en het therapeutenhandboek IGT-K.

Accreditatie (ID520002) is aangevraagd bij:

Vereniging EMDR Nederland: 6 pt smal
Vereniging voor Schematherapie: 2 pt nascholing
VGCt: 5 pt
FGzPt: 7 pt
NVRG: 3 pt
NIP K&J | NVO (OG): 
– herregistratie – 6 pt
– opleiding – behandeling: 1 pt
– opleiding – diagnostiek: 1 pt
– opleiding – overige taken: 1 pt

Early Bird (t/m 30 september)
Leden VEN/VGCt/VSt:
€ 195,-

Regulier (1 oktober – 31 oktober)
Leden VEN/VGCt/VSt: € 225,- 

Last Minute (1 november – 10 november)

Leden VEN/VGCt/VSt:
€ 250,- 

Niet leden:
€ 310,- 

Verrijk je kennis tijdens deze mooie workshopdag ‘EMDR Kind en Jeugd: intensief en het systeem erbij’. Meld je aan vóór 30 september en maak gebruik van het voordelige early bird tarief; na deze datum geldt het reguliere en last minute tarief.